Welkom

Mijn belevenissen deel ik hier graag door middel van foto’s en verhaaltjes.

zaterdag 25 april 2020

Van vruchten en suiker tot moes

Gisteren heb ik rabarber/aardbeienjam gemaakt.
Aan de hand van foto’s en een korte beschrijving, is te zien hoe ik het maakte. 

De rabarber komt uit mijn eigen moestuin, de aardbeien heb ik gekocht.

Ik heb de jam met hulp van een recept van internet gemaakt.
Omdat ik een zoetekauw ben, heb ik gebruik gemaakt van veel suiker.
Er zijn ook recepten met minder of andere geleisuiker te vinden.

De potjes die ik gebruik zijn van een bekend groentemerk.
De potjes die je gebruikt moeten echt heel schoon zijn! (gesteriliseerd)















Je hebt 500 gram rabarber en 500 gram aardbeien nodig.
En 1 kilogram geleisuiker. Dit is een recept voor 4 potjes jam.

















De aardbeien wassen en doormidden snijden, de rabarber wassen en in stukjes van ongeveer een halve centimeter snijden.

Ik gebruik een klein beetje sinaasappelsap en een klein beetje water.
Heel langzaam aan de kook brengen en heel goed roeren.
Ik heb het ongeveer 5 minuten laten koken.















Ik zet de schoongemaakte potjes op een theedoek die ik over een houten snijplank heb gelegd.
Als je ze zo op het aanrecht zet, heb je kans dat het glas knapt!

Schenk de hete jam in de potjes. Pas op, je kan je makkelijk branden!
Draai de deksels goed dicht en laat de potjes jam op z’n kop afkoelen.















Dan plak je er een sticker op met de naam van de jam en e.v. de datum.




















Ik had nog een paar mooie stengels rabarber over.
Die heb ik apart gekookt en er rabarber compote van gemaakt.



14 opmerkingen:

  1. Wat leuk, Hilly!
    Toffe reportage!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh, yum! I am looking forward to things growing here.

    Lovely Sunday to you!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. It is so nice to see how the plants grow.
      Nice that you came to read Tammie.

      Sunny greetings,
      Hilly

      Verwijderen
  3. oooooooooooh hilly wat zal dat smullen zijn.... ik ben niet zo'n zoetekauw.... maar soms een beetje is wel lekker, met zuren yoghurt of zo, lijkt het me tof, op op gebak...
    wat een leuk werk ook hé, en dankbaar, als dat staat af te koelen :-) prachtig

    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik heb het met veel plezier gemaakt Dien.
      En ik vind het zo lekker.

      xxx Hilly

      Verwijderen
  4. Deze jam maakte ik vorig jaar ook heel veel en is ook heel lekker als jet het zelf maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier maken we elk jaar jam maar wel alleen van eigen fruit. Het is veel lekkerder dan jam uit de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jam die je zelf maakt is inderdaad lekkerder John.
      Mijn aardbeienplanten bloeien inmiddels.
      Misschien kan ik daar ook weer wat jam van maken.

      Verwijderen
  6. ooooh lekker lekker, k wou dat ik er aan kon :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kijk eens aan. Bij jou is het heel goed gelukt. Ik vind toch knap dit doet. Het ziet heel goed uit in potje. Ik heb dit nooit gegeten. Fijne dag. Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer het gewoon, er zitten lekker producten in en dan smaakt het altijd wel:)

      Dankjewel en groetjes.

      Verwijderen